Tips Rumah Idaman

Siapa Kata Susah Beli Rumah? Pemuda Kongsi Tips Capai ‘First Goal’ Diusia 23 Tahun

Umur bawah 25 tahun kebiasaannya masih berada di institusi pendidikan dan goal pertama adalah menamatkan pengajian dengan jayanya.

Terfikir nak miliki  rumah sendiri di usia muda, tapi tidak tahu bagaimana caranya?

Siapa kata payah nak dapatkan rumah di usia yang muda? Kalau tak usaha dan tak set goal memang payah

Seorang anak muda ni sudah pun buktikan yang dia mampu capai first goal di usia 23 tahun. Siap kongsi tips dalam thread akaun twitter miliknya. Mari sama-sama kita semak tips yang dikongsikan oleh saudara Safwan.

Alhamdulillah kunci rumah pertama dah dapat 
First Goal in 23 years old . Ade sape² nk tips tak? Huhuuu.

Pastikan gaji basic 2.5k

Tips nak beli rumah : –
1 ) Pastikan gaji basic korang 2.5k , kalau gaji sorang tak cukup boleh combine dengan suami isteri atau adik beradik. Tapi kalau nak combine dgn adik beradik aku tak galakkan takut gaduhKenape aku ckp 2.5k?

Sebab itu requirement minimum dari bank. Depend pada harga rumah tersebut.

Mula buat simpanan

Sbb tuh min requirement dari bank. Depend pada harga rumah tersebut.

2 ) Start buat simpanan – nak beli rumah nie bukan senang, struggler jugak nak simpan duit. Amalkan hidup sederhana dan tidak mengikut-ikut orang, stop belanja mewah². Tepuk dada tengok acc bank

Kenapa kena menyimpan?

Sebelum mohon loan, survey dahulu bank yang buat skim rumah pertama

3 ) Sebelum apply loan. Korang boleh survey mane² bank yang ade buat skim rumah pertama. Mcm aku apply dgn BSN. BSN ade skim untuk belia, MyHome tak silap name dia. Sorry kurang ingat sbb apply loan tahun lepas Dlm My-Home nie dia akan bagi RM200/bulan selama 24 bulan.

Pastikan loan dalam bentuk islamic

Komitmen

4 ) Commitment – mostly pihak bank akan tanye kite ade commitment atau tidak, kalau ada dia akan tengok cara kite bayar hutang tuh, cepat @ lambat. Kalau record kite buruk bank akan was² dengan kite. Soo sebelum apply loan make sure korang bayar hutang cantik.

Bagi yang tiada komitmen, diorang nak tengok disiplin tak, kita bayar hutang.

Tujuan beli rumah

5 ) Tujuan Beli Rumah
Kalau tujuan untuk duduk dalam mase yang panjang, pilih lah kawasan yang selasa dgn korang. Make sure kemudahan dekat dgn rumah korang. Contoh : dekat dgn tempat kerja, dekat dgn sklh, dekat dgn pasaraya dan sebagainya.

IMG_20190830_220010_302.jpg


Website : http://nak.la/RumahIdaman


Author: Founder Ceo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *